تعریف و قواعد انواع دعاوی ملکی

دعاوی ملکی

دپارتمان حقوقی سازمان حقوقی امید قرداشخانی

1- اهمیت دعاوی ملکی

ارزش بالای ملک در ایران باعث سرمایه­گذاری انبوهی در این حوزه شده است . متأسفانه عدم شناخت قوانین و مقررات، سهل­انگاری و سودجویی اشخاص باعث سوءاستفاده­های بسیاری از اموال غیرمنقول و ایجاد دعاوی ملکی شده، که حجم زیادی از پرونده‌های حقوقی دادگاه‌ها را به خود اختصاص داده است.

   به همین دلیل  مباحث مرتبط با ملک و املاک چه با ابعاد حقوقی و چه غیرحقوقی از اهمیت خاصی برخوردار  می­باشند و قانونگذار ، مقررات بیشتری را در ارتباط با اموال غیرمنقول در نظر گرفته است. از این رو، انجام معاملاتی ملکی نیز مستلزم رعایت مقررات وضع شده است. چرا که باید ضوابطی وجود داشته باشد، تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود.

   • تعریف دعاوی ملکی

دعاوی ملکی همان­طور که از نام آن پیداست؛ در ارتباط با حوزه املاک می­باشد. هرگونه مشکل و یا مسئله­ای که در رابطه با موضوعات ملکی باشد، می­تواند در دسته­بندی دعاوی ملکی قرار گیرد.

   در واقع موضوع اصلی در دعاوی ملکی، اموال غیرمنقول (اموال غیرمنقول در علم حقوق، به مالی گفته می‌شود که از جایی به جایی قابل ‌انتقال نباشد، مانند: زمین، آپارتمان، مغازه، معدن، فروشگاه و.) است. البته که در این نوع دعاوی، املاک مسکونی بیشتر مورد توجه قرار گرفته و مالکین آن و هم­چنین طرف دیگر معامله قانوناً می­توانند، در صورت در اختیار داشتن مدارک قانونی، برای طرح دعوی اقدامات لازم را انجام دهند.

2- زمینه‌های دعاوی ملکی

دعاوی ملکی می­تواند زمینه حقوقی، کیفری و ثبتی نیز داشته باشد:

دعاوی ملکی- حقوقی
  • طرح دعوا در دادگاه حقوقی و از طریق دادخواست
  • طبق قانون آئین دادرسی مدنی
دعاوی ملکی- ثبتی
  • طرح دعوا در دادگاه حقوقی و از طریق دادخواست و یا اداره ثبت اسناد و املاک
  • طبق قانون آئین دادرسی مدنی و قانون ثبت اسناد و املاک
دعاوی ملکی- کیفری
  • طرح دعوا در دادسرا و دادگاه کیفری و از طریق شکوائیه(شکایت نامه)
  • طبق قانون آئین دادرسی کیفری

   • دعاوی ملکی- حقوقی

دعاوی ملکی می­تواند زمینه حقوقی داشته باشد. منظور از دعاوی ملکی، دعاوی و اموری است که در آن موضوع خواسته یک ملک بوده و یا منشأ اختلافات طرفین ناشی از یک ملک یا مال غیر منقول ، اعم از زمین، آپارتمان، مغازه، عمارت، خانه دربستی، باغ و ... است. دعاوی ملکی حقوقی جزء پر حجم‌ترین پرونده‌های حقوقی دادگاه‌ها هستند. کلیت دعاوی حقوقی به دلیل عدم شناخت قوانین و مقررات و یا سهل انگاری اشخاص صورت می‌پذیرد و بحث ارتکاب جرم مطرح نمی‌باشد.
   یک سری قوانین در خصوص دعاوی ملکی حقوقی از قبل پیش‌بینی شده است که در صورت وقوع، قاضی با تجزیه و تحلیل پرونده دعوی، نسبت به آن تصمیم‌گیری کرده و با توجه به قوانین وضع شده، برای حل پرونده اقدام می‌کند.

   • دعاوی ملکی- ثبتی

   دعاوی ثبتی به آن دسته از دعاوی اطلاق می‌شود که؛ مربوط به ثبت اسناد املاک و تنظیم آن‌ها و هم­چنین اجرای اسناد رسمی می‌باشد. از جمله دعاوی ملکی ثبتی می­توان به اجرای اسناد رسمی، دعاوی افراز ملک و صدور سند جداگانه و ....»  اشاره کرد.
 

   • دعاوی ملکی- کیفری

دعاوی ملکی کیفری دعاوی هستند که؛ در آن‌ها بحث جرم مطرح است. در دعاوی ملکی کیفری، وقوع رفتارهای مجرمانه در حوزه ملک انجام می­شود و کلاهبرداران با بهره­مندی از ترفندهای مختلف و سودجویانه در صدد تصاحب ملک افراد دیگر به روش­های غیرقانونی هستند.
   در واقع زمانی که اشخاص در زمینه مسکن و املاک مرتکب جرم می‌شوند، مانند: « جعل اسناد رسمی املاک، خیانت در امانت در مورد ملک تصاحب شده، انجام معاملاتی تحت عنوان انتقال مال غیر، تجاوز به حریم ملکی افراد، تخریب غیرقانونی بناهای نیمه ساخته یا ساخته شده و ...»
     در این مورد، « عدم آگاهی از قانون و مقررات، سوءتفاهم، اشتباهات سهوی،  سهل‌انگاری و ...» به هیچ عنوان مورد پذیرش قاضی نیست و در دعاوی ملکی کیفری وارد نمی‌شود. این دعاوی با طرح شکایت از سوی مدعی‌العموم و یا شاکی خصوصی از مجرم آغاز و رسیدگی می‌شود.
OMID GHARDASHKHANI
خود را ارزیابی کنید
   شایان ذکر است که؛ دعاوی ملکی نیاز به تخصص و اشراف به قوانین دارد. از جمله قوانین مورد استفاده در این نوع پرونده‌ها عبارت‌اند از: « قوانین کیفری، مانند: قانون مجازات » و « قوانین حقوقی، مانند: قانون مدنی » و « قوانین دیگر مانند؛ قوانین ثبتی، شهرداری یا مالیات ».
    علاوه بر موارد فوق؛ وکیل ملکی، باید با رویه و آرای قضایی آشنا بوده و تجربه کافی و لازم در حوزه دعاوی ملکی را داشته باشد و با تجربه و سابقه­ای که در دعاوی ملکی دارا می­باشد در ابتدای امر با بررسی مدارک و مستندات موکل عنوان خواسته یا دعوی را تعیین نماید. وکیل ملکی می­تواند با مطالعه پرونده طرف مقابل، کلیه اسناد و مدارک موجود در پرونده را بررسی و ضمن تشخیص صحت و سقم مدارک، احتمالات دفاع طرف مقابل را بررسی نموده و چهارچوب کلی دفاع خود را مشخص نماید و در جلسه رسیدگی، اگر به دلیل استرس و یا شتابزدگی در پاسخ، موکل نتواند آن­طور که شایسته است از حق و حقوق خویش دفاع نماید، وکیل ملکی به دلیل تجربه و تخصصی که دارد، آماده طرح دعوا یا دفاع در مرجع قضایی از حقوق موکل در مقابل دفاعیات طرف مقابل ( حتی در مقابل ادله جدید ) است و  این امر به وسیله زبان مشترکی که بین وکیل و دادرس جریان دارد، انجام می­گیرد.
OMID GHARDASHKHANI
خوب است بدانید که در جلسات مشاوره با وکیل، بسیاری از نکات مهم و اساسی پرونده برای شما بازگو می‌شود. از جمله؛
OMID GHARDASHKHANI
دفتر وکالت « امید قرداشخانی وکیل پایه یک دادگستری تهران» مسلط به دانش تخصصی ملکی آماده ارائه مشاوره حقوقی و قبول وکالت اشخاص حقیقی و حقوقی در باب دعاوی ملکی می‌باشد.

با استفاده از لینکهای زیر اقدام به اخذ نوبت برای مشاوره و یا ارسال پیام به وکلا نمائید.