تعریف و قواعد انواع دعاوی شرکتهای تجاری
دعاوی شرکتهای تجاری
دپارتمان حقوقی سازمان حقوقی امید قرداشخانی
مقدمه
به دلیل وجود تغییر و تحولات اقتصادی، اغلب اشخاص جهت راکد نماندن سرمایه و پیشرفت و رونق وضعیت اقتصادی خود، اقدام به تاسیس شرکت می کنند. از آنجا که هر شخصی که سرمایه گذاری می کند در پی به دست آوردن سود بیشتر می باشد، باید با مفاهیم شرکت، چگونگی تأسیس شرکت و حقوق و تکالیف یک شخص حقوقی آشنایی داشته باشید، تا متحمل ضرر و زیان نشوید.
1- تعاریف اصطلاحات مهم
• شِرکت یا کمپانی
شِرکت یا کمپانی (به فرانسوی : Compagnie) به معنای یک شخصیت حقوقی انجمن یا بنگاه تجارت است. بنابر تعریف قانون مدنی ایران ، کمپانی عبارت است از؛ اجتماع حقوق مالکان متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه.
• تاجر
بر اساس قانون تجارت: « کسی است که شغل معمولی خود را معاملات تجارتی قرار بدهد.»
از این ماده می توان متوجه شد که کسی تاجر محسوب می شود که، نه تنها معامله تجاری انجام دهد، بلکه باید آن را به عنوان شغل معمولی خود نیز قرار دهد. پس کسی که تنها یک یا دو بار معامله تجاری انجام می دهد تاجر محسوب نمی شود. به عنوان مثال؛ اگر یک کارمند دولت یک یا دو بار خودرویی خرید و فروش کند، تاجر به حساب نمی آید و بر اساس قانون تجارت، برای آن که شخصی اعم از حقیقی یا حقوقی تاجر شناخته شود معیارهایی وجود دارد. زمانی که شخص به وسیله این معیارها تاجر شناخته شد، علاوه بر آن که از مزایایی برخوردار می شود یکسری مسئولیت ها و تعهدات نیز برای او اضافه می شود.
• سهم
اجزایی است که سرمایه هر شرکت را تشکیل می دهد. داشتنِ سهم، مالکیت مشاعی بر سرمایه ایجاد نمی کند، مگر در هنگام انحلال شرکت.
• سهامدار
به اعضایِ شرکت در شرکت هایِ سهامی و تعاونی، گفته می شود. اعضایِ شرکت، مالکان دارایی آن شناخته نمی شوند، بلکه صرفاً به نسبت سهام خود، دارای حقوقی نسبت به شرکت خواهند بود. سهامدار نسبت به شرکت حقوق و تعهداتی دارد. میزان این مسئولیت بسته به نوعِ شرکت متفاوت است.
• هیئت مدیره
هیئتی حداقل ۳ نفره است که کار اداره شرکت را بر عهده دارد. اعضایِ هیئت مدیره الزاماً نباید سهام دار شرکت باشند. مدیر عامل توسط هیئت مدیره عزل و نصب میشود.
2- انواع شرکتها بر اساس تاسیس
• شرکت های تجاری
شرکت تجاری را بنابر مفهومی از قانون تجارت می توان این گونه تعریف کرد: « شرکت تجاری، از اجتماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور انجام عملیات تجاری را گویند. به عبارتی دیگر قراردادی است که؛ یک یا چند نفر به موجب قوانین تجاری و مالی برای انجام امور بازرگانی، توافق می کنند؛ سرمایه مستقلی را که از جمع آورده های( سهم ) آن ها تشکیل می گردد، اختصاص دهند و شرکاء ( سهامداران ) در منافع و زیان های احتمالی، شریک شوند.» شرکت ها در قوانین ایران شخصیت حقوقی دارند.
• شرکت های حقوقی یا مدنی
شرکت های حقوقی یا مدنی، شرکت هایی هستند که، هدف از تأسیس آن ها تجارت نیست و اعمال تجاری انجام نمی دهند.
3- تفاوت شرکت مدنی با شرکت تجاری
شرکت مدنی فاقد شخصیت حقوق مستقل است؛ اما کلیه شرکت های تجاری مذکور در قانون تجارت شخصیت حقوقی مستقل دارند.
در « شرکت مدنی » تصمیم گیری بر پایه اتفاق آراء یعنی رضایت تمامی شرکاست، اما در « شرکت تجاری » تصمیم گیری اصولاً بر پایه اکثریت آراء است.
« شرکت تجاری » بر پایه اراده و توافق اشخاص ایجاد می شود اما، « شرکت مدنی » ممکن است از روی توافق ایجاد نشود، مانند، شراکت ناشی از ارث برای ورثه.
انحلال « شرکت تجاری » تابع تشریفات خاصی است، اما در « شرکت مدنی » هر شریکی هر وقت که بخواهد، می تواند تقاضای تقسیم مال مشترک را بنماید.
4- انواع شرکت تجاری
انواع شرکت تجاری مطابق ماده 20 قانون تجارت عبارت است از:
شرکت سهامی. (شامل؛شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص )
شرکت با مسئولیت محدود
شرکت تضامنی
شرکت مختلط غیرسهامی
شرکت مختلط سهامی.
شرکت نسبی.
شرکت تعاونی تولید و مصرف
خوب است بدانید؛
چه در قراردادهای حقوقی معمول و چه در قراردادهای تجاری اختلافات و دعاوی بعد از عقد قرارداد همیشه وجود داشته و از این پس هم وجود خواهند داشت. این مشکلات نه مربوط به برهه زمانی خاصی هستند و نه فقط برای افراد و شرکت های خاصی تعریف می شوند. بررسی قراردادهای تجاری نشان می دهد که؛ حتی شریک بودن، نزدیک بودن و داشتن نسبت های فامیلی بین طرفین قرارداد هم تضمینی بر عدم دعواهای حقوقی بین آن ها نخواهد بود. در این میان می توان با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی دفتر وکالت « امید قرداشخانی » در درجه اول، خود را از این دعاوی دور نگه داشت و در درجه دوم هم؛ در صورت بروز آن ها، خود را از عواقب آن ها مصون نگه داشت.
شما چقدر از قوانین تجارت و قوانین قراردادهای حقوقی اطلاع دارید؟ آیا از مواردی که به تازگی تصویب می شوند، نیز مطلع هستید؟ شما به عنوان یک تاجر یا کسی که یک طرف یک قرارداد تجاری قرار دارید، بایستی شناخت منطقی و معقولی از قانون تجارت داشته باشید. قانون تجارت از اوایل سده جدید شمسی در ایران تنظیم شده و در طول این سالیان دراز، دائماً در حال به روزرسانی بوده است. هر ساله مواردی به این قانون اضافه شده و یا برخی از بندهای آن به فراخور زمان تغییر نموده است. از یک فرد معمولی و کسی که تخصص وکالت ندارد، اطلاع از همه این موارد انتظاری غیرمعقول است.
اصلاً مهم نیست که، شما چند بار در طول زندگی خود با چنین قراردادهایی روبرو شده باشید. چه اگر برای اولین بار در حال تنظیم قرارداد تجاری هستید و یا برای چندمین بار، هیچ تضمینی برای عدم ورود به دعواهای حقوقی بعد از عقد قرارداد برای شما وجود ندارد. اگر غیر از این تصوری دارید؛ بایستی هر چه سریع تر دیدگاه خود را عوض کرده و در یک جلسه مشاوره حقوقی در دفتر وکالت « امید قرداشخانی » تمام موارد مندرج در قرارداد را با وکیل دعاوی شرکت های تجاری در میان بگذارید.
اولین موردی که وکیل دعاوی تجاری به آن دقت دارد این است که ؛ آیا شخصی که برای اعطای وکالت به او مراجعه نموده تاجر است یا خیر؟ زیرا همان طور که گفتیم تاجر شناخته شدن شخص مزایا و آثاری برای او به دنبال دارد. اما شخصی که به عنوان تاجر نامگذاری میشود، علیرغم این که این فرد حقوقی باشد یا حقیقی، برخی مسئولیت ها و تعهدات را بر گردن دارد. به عنوان مثال؛ زمانی که تاجر توانایی پرداخت بدهی های خود را ندارد، نمی تواند درخواست اعسار دهد ولی وکیل او می تواند دادخواست صدور حکم ورشکستی برای او بدهد و به این طریق از این امر به عنوان یک ابراز دفاعی بهره ببرد.
اما اگر فردی به وکالت و نمایندگی از شخص یا شرکت مانند، یک وکیل تجاری کارهای تجاری شخص یا شرکت را انجام دهد، نمی توان وی را به عنوان تاجر نامگذاری کرد. بلکه نماینده یا وکیل تجاری فقط به عنوان وکیل آن فرد در معاملات حضور دارد. گاه حتی در برخی از موارد هم اشتباهاً مدیر عامل یا هیئت مدیره شرکت در دعاوی تجاری طرف دعوا قرار می گیرند. در صورتی که این اشخاص نماینده آن شرکت می باشند در حالی که دعوی مربوط به نمایندگان شرکت نیست؛ بلکه مربوط به خود شرکت است.
این فقط یک نمونه از دلایلی است که به نیاز حضور وکیل تجاری در معاملات اشاره میکند.
لزوم مشاوره حقوقی
پس اولین و مهم ترین قدم نه تنها بعد از بروز دعاوی تجاری بلکه حتی، قبل از بستن هر قرارداد استفاده از خدمات مشاوره حقوقی است. عقد قراردادهای تجاری حساسیت های بسیار زیادی دارد. اگر ریسک عدم استفاده از این خدمات را به جان خریده اید که؛ فقط می توانیم برای شما آرزوی مقاومت ، صبر و موفقیت نماییم.
5- اشکال مختلف دعاوی تجاری
دعوای ناشی از تعهداتشرکت و الزام به انجام تعهد.
دعوا در مقابل دیگر اشخاص حقیقی یا حقوقی.
دعوای حل اختلاف فی مابین شرکای شرکت.
دعوای الزامات مربوط به اداره شرکت.
دعوای مربوط به ورشکستگی شرکت.
دعاوی مربوط به نام شرکت و نحوه ثبت علائم تجاری، که نام یا علامت تجاری شرکت، توسط شخص دیگری، مورد سوءاستفاده قرار گیرد. مانند: کپی کردن نام تجاری یا انجام اعمال غیرقانونی با استفاده از نام و علامت منسوب به شرکت و ...
OMID GHARDASHKHANI
در انتها به خاطر داشته باشید ...
شایان ذکر است که مؤسسان شرکت های تجاری بر خلاف تخصص و تجربه بالایی که در حیطه کاری خود دارند، عموماً از دانش حقوقی چندانی برخوردار نیستند و حتی در صورت آگاهی به مسائل قانونی، به ریزه کاری ها و نکاتی که برای پیشگیری از بحران یا برنده شدن در یک دعوای حقوقی لازم است، احاطه ندارند که این مسئله می تواند برای شرکت آن ها مشکلاتی را ایجاد کند و متأسفانه غالباً افراد بدون داشتن تجربه و دانش کافی، اقدام به ثبت شرکت یا مؤسسه نموده اند، غافل از این که شراکت ایشان با افراد دیگر در هر شرکت مانند شرکت سهامی یا شرکت تضامنی و یا شرکت با مسئولیت محدود و … چه تفاوت هایی دارد و شرکای این شرکت ها چه وظایف قانونی را بر عهده دارند، این موضوعات تا آنجایی اهمیت دارد که قانونگذار برای برخی اقدامات مدیران و شرکای شرکت های تجاری اقدام به جرم انگاری و تعیین مجازات نموده است.
بنابراین شهروندان باید توجه داشته باشند که؛ در دعاوی مربوط به حوزه حقوق تجارت، مانند دعاوی راجع به شرکت های تجاری و هم چنین موضوعاتی همچون ورشکستگی، همراهی وکلا و مشاورین زبده و با تجربه، ایشان را از تبعات احتمالی اقدامات شان مصون می دارد. چه این که بخواهند یک اقدام تجاری را شروع نمایند و چه این که ناشی از سهل انگاری و ناآگاهی دعوایی علیه ایشان در محکمه طرح شده باشد.
لذا بهترین توصیه به شما عزیزان بهره مندی از وکلای متخصص دفتر وکالت « امید قرداشخانی » در زمینه شرکت های تجاری از جمله؛
- - نظارت بر تنظیم و انعقاد قراردادها
- - حضور در واحد حقوقی شرکت ها و دادن خدمات مشاوره حقوقی به مدیران شرکت های تجاری (به طور موردی و مستمر)و پیگیری مسائلی که در همان زمان برای شرکت رخ میدهد به طور تمام وقت و یا پاره وقت،
- - دعاوی حقوقی مربوط به قراردادها، دادخواست، شکوائیه، واخواهی ، تجدیدنظرخواهی ، لایحه دفاعیه و درخواستهای حقوقی ، مطالبات ، موضوعات و مسائل تجاری
- - مشاوره در احداث انواع شرکت های تجاری
- - مشاوره در تهیه اساسنامه و شرکت نامه
- - طرح و دفاع از دعاوی در مورد شرکت های تجاری مانند: ورشکستگی، انحلال، ابطال تصمیمات هیأت مدیره یا مدیر عامل
- - مطالبه وجوه کلیه اسناد تجاری
- - مشاوره و اجرای داوری در حیطه مشاجرات شریکان و مشاجرات شرکت با شخص حقیقی تاجر یا طرف قرارداد
- - و سایر دعاوی و مباحث درمورد تجار، سازمان ها و عملیات تجاری می باشد، چرا که وکیل دعاوی تجاری و بازرگانی مطلع از مقررات و ضوابط تجاری وقتی که به شکل تخصصی در حیطه دعاوی تجاری کار می کند، به غیر از این که قادر است در مراحل گفت و گوی تجاری و عقد قرارداد که آغاز ارتباط و پیش بینی رخ دادهای آینده است، کارکرد مطلوبی داشته باشد؛ این امکان را هم دارد که در طرح کردن یک دعوای تجاری و یا دفاع در یک دعوا پیروز عمل کند.
OMID GHARDASHKHANI
لذا کلیه مدیران عامل و رؤسای هیئت مدیره انواع شرکتهای تجاری میتوانند؛ از خدمات حقوقی ارائه شده توسط وکلای مجرب در امور شرکتها ، در دفتر وکالت « امید قرداشخانی » استفاده کنند.
با استفاده از لینکهای زیر اقدام به اخذ نوبت برای مشاوره و یا ارسال پیام به وکلا نمائید.