تعریف و قواعد انواع دعاوی خانواده

دعاوی خانواده

دپارتمان حقوقی سازمان حقوقی امید قرداشخانی

1- دعاوی خانواده چیست

   دنیای مدرن، عصر هیجان « همسرگزینی نادرست » ، « نقص دانش و مهارت همسران » ، « عملکرد نامطلوب همسران » و « شرایط نامطلوب اقتصادی که خود موجب؛ تعدد مشاغل مردان، مشاغل رسمی زنان در جامعه و فشار بیش از حد ناشی از فعالیت آنان در خانه شده است، استحکام بنیان خانواده را تضعیف و تخریب کرده است. امروزه مسئولیت خانواده ‌ها در تربیت و پرورش فرزندانی که ثبات شخصیت و هویت اجتماعی داشته باشند، دشوارتر از گذشته شده و فرزندان نیز در مقابل بحران ‌های کنونی بسیار ضعیف و شکننده عمل می کنند، فرزند سالاری نیز در بسیاری از خانواده ‌ها، اقتدار و نظارت والدین را بر هم زده است و خانواده؛ با آسیب ‌های درون خانوادگی، درگیری‌ های والدین و ... مواجه می ‌شود که اغلب این موارد ریشه در ناآگاهی افراد در هر مرحله از زندگی، خصوصاً در تصمیم گیری ‌های مهم زندگی از جمله « همسر گزینی » یا «  ازدواج  » دارد.    

   • حقوق خانواده

با توجه به این که؛ خانواده هسته مرکزی و رکن اساسی اجتماع است، حقوق خانواده؛ امروزه یکی از مهم ­ترین شاخه ­های « حقوق مدنی » به شمار می­ آید، بر این اساس، « قانون حمایت خانواده » در جهت حفاظت و تقویت بنیان خانواده به تصویب رسیده و حمایت از خانواده، به نظم در آوردن روابط خانوادگی و جلوگیری از دعاوی خانوادگی هدفِ تصویب این قانون است.

   • ازدواج و دادگاه خانواده

       ازدواج دارای آثار مالی و غیرمالی است؛ « مهریه و نفقه » از آثار مالی و « حسن معاشرت »( خوش‌خلقی و رفتار مناسب با همسر ) « معاضدت » ( همکاری ) و .... از آثار غیرمالی ازدواج است و طبق ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی؛ همین که ازدواجی به طور صحیح واقع شد، روابط زوجیت بین طرفین ایجاد و یک­ سری حقوق و تکالیف نسبت به یکدیگر و یا تنظیم روابط آن ها با فرزندان شان بر عهده آن ­ها قرار می­ گیرد که، موظف به انجام آن ها خواهند شد و اگر هر کدام از طرفین به وظایف خود عمل نکنند، « دعاوی خانوادگی » مطرح می ­شود. در واقع « دعاوی خانوادگی » از امور مربوط به کانون خانواده و روابط خانوادگی ایجاد می گردد و شامل دعاوی حقوقی از جمله: ( اثبات رابطه زوجیت، ازدواج مجدد، استرداد جهیزیه، حضانت، مطالبه مهریه و مهرالمثل، نفقه فرزند و تمکین و نشوز زن، طلاق و انواع آن، صدور حکم رشد و ... ) و دعاوی کیفری از جمله: ( عدم ثبت ازدواج یا طلاق، نکاح قبل از بلوغ، ترک انفاق، ثبت غیرقانونی نکاح، سقط جنین و ... ) می شود. حال اگر دعوای خانوادگی به دادگاهی غیر از « دادگاه خانواده » ارجاع گردد، دادگاه باید قرار « امتناع از رسیدگی » صادر و پرونده را به دادگاه خانواده بفرستد. زیرا به موجب قانون؛ صلاحیت رسیدگی به این دعاوی بر عهده « دادگاه خانواده » است، که به صورت کاملاً تخصصی به دعاوی مربوط به خانواده اعم از؛ کیفری و حقوقی رسیدگی می نماید.
       متأسفانه غالب زوج ‌های جوان، برای مهم ‌ترین قرارداد زندگی ‌شان فقط به حواشی، چون مراسم خواستگاری، عقد و ... توجه می‌کنند و در زمان عقد، با شور و هیجان بدون اطلاع دقیق از مفاد عقدنامه تمام صفحات را امضا و نه ‌تنها هیچ مشاوره ای با یک متخصص حقوقی انجام نداده، که حتی یک ‌بار هم زحمت مطالعه‌ شروط سند ازدواج( عقدنامه )را، به خود نمی‌دهند. غافل از آن که در حال امضای یکی از مهم ‌ترین قراردادهای زندگی ‌شان هستند و بند بند این قرارداد برای آنان ضمانت اجرایی دارد.
OMID GHARDASHKHANI

آگاه باشید

دفتر وکالت « امید قرداشخانی » به شما عزیزان توصیه می کند؛
در درجه اول با « وکیل حاذق دعاوی خانواده » این دپارتمان مشاوره نمایید و پس از آگاهی از حق و حقوق خود در ازدواج شرعی و قانونی و تفهیم تبعات حقوقی شروط؛ با همسر آینده خود در خصوص شروط ضمن عقد و سایر شروط به توافق برسید، تا در آینده دچار مشکل نشوید
دپارتمان حقوقی امید قرداشـــــخانی

به نام نامی یزدان
یکدیگر را میان این همه گواهان « برگزیدید برای زیستن » از میان این همه خوبان.
و به پاکی سوگند یاد کردید؛ تا همواره پشتیبان و یاور یکدیگر باشید.
« همایون بادتان، پیوند نیکویتان »

 

2- آمار

    طبق آمار « دعاوی کیفری و حقوقی خانواده » از شایع ترین دعاوی کنونی کشورمان می باشد و متأسفانه آمار پرونده ‌های طلاق خصوصاً در کلان شهرها، به دلایل مختلف رو به افزایش است و دادگاه خانواده یکی از پرفشارترین دادگاه‌ هایی است که در قوه قضائیه شاهد آن هستیم.
   شاید طلاق در نگاه اول ساده به نظر برسد و برخی گمان کنند به راحتی می توانند، برای طلاق اقدام و به نتیجه مطلوب نیز برسند. اما عدم آگاهی افراد از گستردگی قوانین آیین دادرسی مدنی و کیفری، پیچیدگی شیوه های دادرسی و رسیدگی های خاص این دعاوی در سیستم قضایی؛ ممکن است سرنوشت پرونده طلاق را تغییر دهد.

3- طلاق توافقی

در طلاق توافقی؛ هر چند با توجه به توافقات صورت ‌گرفته بین زن و مرد، دادگاه گواهی عدم سازش را صادر می ‌کند، اما روند طلاق توافقی، علیرغم تصور زوجین فرایندی است که؛ استفاده از وکیل متخصص در دعاوی خانواده ضرورت دارد، زیرا قبل از طرح دادخواست، باید توافق نامه ای بر اساس توافق طرفین در خصوص مسائلی نظیر؛« مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت و... » تنظیم گردد و گاهی افراد بر اثر ناآگاهی و بدون مشاوره حقوقی جهت تنظیم توافق نامه، مواردی را متعهد می گردند که به لحاظ قانونی، مکلف به انجام آن ها می شوند ولی چون در عمل توانایی انجام آن تعهدات را ندارند، با دعوای جدید حقوقی یا کیفری روبرو می‌ شوند.
   حال اگر زن و شوهر در اصل طلاق توافق نداشته باشند؛ « طلاق غیرتوافقی » خواهد شد که در این صورت، دادگاه باید هم به دعوای طلاق و هم به حل و فصل اختلافات آنان رسیدگی نماید.
بیشترین دعاوی در دادگاه های خانواده، پس از وقوع طلاق، مربوط به امور حضانت فرزند، مهریه و نفقه می باشد که جزو مهم ترین و سخت ترین پرونده های خانواده و از حساسیت بسیار بالایی نیز برخوردار است.

ارزیابی کنید

دوست عزیز! می خواهید؛ برای گرفتن حضانت فرزند، وصول مهریه، نفقه و .... اقدام نمایید؟ و در این میدان می خواهید « وکیــل خود باشـید. » پس توانایی خود را در دنیای قانون ارزیابی کنید.

4- حضانت

در حال حاضر در نظام دادرسی کیفری ایران، دادگاه­های کیفری؛ به دادگاه کیفری یک، کیفری دو، انقلاب، نظامی، روحانیت، اطفال و نوجوانان تقسیم می­شود، که برای اقامه دعوی در هر یک از این دادگاه‌ها، باید تشریفات مخصوص به همان مرجع طی گردد، تا دادگاه بتواند به موضوع دعوی رسیدگی کند، پس لازم است بدانید؛ موضوعی که قصد پیگیری آن را دارید جز کدام یک از دعاوی است، تا بتوانید دادگاه صالح برای اقامه دعوی خود را تشخیص دهید. چرا که اگر در اثر عدم آگاهی، در دادگاهی که به جهت قانونی صلاحیت رسیدگی به موضوع دعوای شما را ندارد، اقدام به طرح شکایت کنید و دادگاه پس از بررسی، خود را صالح به رسیدگی نداند؛ قرار عدم صلاحیت صادر کرده و پرونده را به دادگاه صالح ارجاع می­دهد، یعنی دادگاه جدیدی از ابتدا به پرونده شما رسیدگی خواهد کرد و این یعنی؛ زمان زیادی را از دست خواهید داد و چه بسا اتلاف زمان تبعات جبران­ناپذیری را برای شما در بر داشته باشد.
   بهتر است بدانید؛ مهم­ترین مسئله در دعاوی کیفری این است که؛ شما تنها در طی یک دوره دادرسی امکان اثبات و طرح دعوی را دارید و اگر نتوانید در دادگاه­ها ابعاد متفاوت و درست قضیه را در مقام « شاکی » بیان نمایید و یا نتوانید از ادله خود با استناد به قانون و در زمان مناسب استفاده کنید و یا توانایی دفاع از خود را در مقام « مشتکی­عنه » نداشته باشید، پس از صدور حکم نهایی دیگر امکان دفاع از خود و یا طرح دوباره­ی دعوی را ندارید و دادگاه بیش از یک بار به آن رسیدگی نمی­کند.
اکنون با نتیجه « خودارزیابی » به لزوم حضور وکیل متخصص در دعاوی خانواده پی بردید؟؟
یک « وکیل خانواده » متخصص ابتدا تا حد امکان، سعی در صلح و سازش بین زوجین خواهد نمود و چنانچه امکان صلح و سازش نباشد، شرایط بعد از طلاق برای آنان تشریح می کند. سپس در صورت قطعی بودن تصمیم طرفین به جدایی، اقدام به طرح دعوا می نماید.
   یک « وکیل امور خانواده » باید با رویه دادگاه بدوی، تجدیدنظر، دیوان عالی کشور و آراء وحدت رویه و دکترین حقوقی آشنا و  به تمامی مباحث فقهی و شرعی تسلط کامل داشته باشد.
OMID GHARDASHKHANI
در این راستا دفتر وکالت « امید قرداشخانی وکیل پایه یک دادگستری » این افتخار را دارد؛
که با بهره گیری از کادری مجرب (وکلای پایه یک دادگستری ) و با دارا بودن سال ها تجربه و دانش تخصصی در حوزه دعاوی خانواده اعم از « کیفری و حقوقی » آماده دفاع از شما در هر محکمه و دادگاهی می باشند.

با استفاده از لینکهای زیر اقدام به اخذ نوبت برای مشاوره و یا ارسال پیام به وکلا نمائید.