تعریف و قواعد انواع دعاوی بانکی
دعاوی بانکی
دپارتمان حقوقی سازمان حقوقی امید قرداشخانی
1- بانکداری مدرن در ایران باستان
پول یکی از اختراعات بسیار مهم انسان و محور اصلی بانکداری بوده که موجب انقلاب اقتصاد جهان شده است . همزمان با اوج سلسله هخامنشيان، ایران به بزرگترین مرکز اقتصادی جهان باستان تبدیل شده بود. از همان زمان، دامنه فعاليت بانك ها بسیار وسیع و به عمليات بانکی امروزی شباهت داشت. بانک های خصوصی آن دوره به عمليات رهنی و کارگشایی مشغول بودند، قبول سپرده نموده و وام می دادند، مشتريان حساب جاری داشته و از چک استفاده می کردند و بانک ها سرمايه خود را در مستغلات، مزارع، کشتي های تجاری و ... به کار انداخته بودند.
بانک ها ( امور بانکی) به عنوان یکی از مهم ترین منابع تأمین سرمایه برای تولید و تجارت به شمار می روند. وظایف و اختیارات بانک ها از نگهداری پول های مردم گرفته، تا اعطای تسهیلات و ضمانتنامه ها و اعتبارات اسنادی و ... موجب ایجاد ارتباط بین اشخاص حقیقی و حقوقی با بانک ها، هم چنین ارتباط بین بازار و بانک ها می گردد که ارتباطی بسیار پیچیده و دارای قوانین و مقررات گسترده ای می باشد. امروزه علاوه بر بانک های دولتی، بانک های خصوصی، بانک قرض الحسنه، موسسات مالی و اعتباری غیربانکی، صرافی ها، لیزینگ ها و ... جزو فعالان عرصه پولی و بانکی می باشند که وجود همین فعالان متعدد، خود مشکلات فراوانی را در این عرصه ایجاد نموده است.
2- حقوق بانکی
قراردادهایی که بین بانک و وام گیرنده و ضامن منعقد می شود، معمولاً از یک سری قوانین خاص پیروی می کنند که « حقوق بانکی » نامیده می شوند. به عبارت دیگر؛ حقوق بانکی « مجموعه قواعد و مقرراتی است که؛ بر روابط بانک ها با یکدیگر، بانک ها با مشتریان و بانک ها با دولت و بانک ها با کارگزاران آن ها حاکم می باشد.» و در صورتیکه هر کدام از طرفین یعنی؛ بانک و مشتری یا حتی ضامن به تعهداتی که در قرارداد بیان شده و به تأیید دو طرف رسیده است، عمل نکنند؛ طرفین قرارداد جهت احقاق حق خود، مجاز به اقدام از طریق مراجع قانونی و طرح « دعاوی بانکی » می شوند.
« دعاوی بانکی » امروزه یکی از معضلات جامعه گردیده و اشخاصی که اقدام به دریافت وام بانکی می کنند یا ضامن افراد وام گیرنده می شوند، با مشکلاتی از قبیل: جریمه و سود بالا و ربح مرکب، مزایده بانک ها و حراج ملک و ممنوع المعامله شدن و ... مواجه می شوند. حال اگر « دعاوی بانکی » به موقع و به طور صحیح حل نشوند، ممکن است مشتری حقیقی یا حقوقی را دچار ضرر و زیان و حتی خسارات بالا و هم چنین بانک ها را هم مشمول پرداخت خسارات سنگینی کنند.
3- انواع داعوی بانکی
« دعاوی بانکی » ممکن است از نوع دعاوی؛ « علیه اشخاص حقیقی و حقوقی » یا « علیه بانک ها » باشند. از جمله دعاوی بانکی می توان به دعاوی: « تعهدات ارزی، ابطال قراردادهای بانکی، ضمانت نامه های بانکی، املاک در رهن بانک، ابطال اجرائیه و توقیف عملیات اجرای ثبت و ابطال مزایده و ... » اشاره نمود.
• دعاوی بانک ها علیه اشخاص حقیقی و حقوقی
عدم باز پرداخت تسهیلات و وام های دریافتی توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی و معوق شدن مطالباتِ بانکها، به یک معضل مهم اقتصادی تبدیل شده است، که بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری و قرضالحسنه ها با اقامه دعوا علیه اشخاص حقیقی و حقوقی، جهت اخذ دستور اجرای مزایده مال مورد وثیقه از مراجع ثبتی، طرح دعوای حقوقی علیه ضامن یا صادرکننده اسنادی مانند؛ چک، سفته یا برات یا ... در مراجع قضایی نسبت به مطالبه طلب خود اقدام می کنند.
• دعاوی اشخاص حقیقی و حقوقی علیه بانکها
بانک ها در راستای اجرای قوانین بانکی، خدمات مختلفی را به مشتریان خود ارائه می نمایند و معمولاً برای باز پرداخت شرایط مختلفی را بر اساس قوانین و مقررات در نظر می گیرند و در مقابل خدماتی که به مشتریان خود ارائه می کنند، معمولاً ضمانت نامه های مختلفی مثل: سند ملک، فیش حقوقی دولتی، اسناد حقوقی مانند چک و سفته و غیره دریافت می کنند.
اما دعوی از آن جایی شروع می شود که؛ با توجه به شروط تحمیلی فراوان در قرارداد های بانکی از سوی بانک ها و وضعیت اقتصادی مردم ، در آخر مشتریان حقیقی یا حقوقی بانک ها، از عهده پرداخت اصل تسهیلات و سود نامتعارف آن ها برنیامده و اینجاست که مشکلی حقوقی بانکی میان مشتری و بانک مطرح میشود و ناچار موضوع به دادگاه ارجاع خواهد شد و چون غالباً افراد بدون آگاهی از قوانین و مقررات و آیین نامه ها یا مصوبه های بانک مرکزی، هم چنین بدون مطالعه مفاد قرارداد تسهیلاتی بانکی، اقدام به امضای قرارداد اعطای تسهیلات بانکی می کنند. در خصوص عدم آگاهی افراد از حقوق خود در دعاوی بانکی، اشاره به دو مثال بسیار ساده کفایت می کند، یکی خالی بودن اغلب قسمت های قراردادهای تسهیلات بانکی از جمله « درصد سود و خسارت » و دیگری عدم ارائه نسخه دوم از قرارداد توسط بانک به اشخاص حقیقی یا حقوقی و حتی ضامن یا ضامنین از کوچکترین تخلف بانک ها و مؤسسات مالی - اعتباری می باشد.
از طرف دیگر؛ چون برخی از بانک ها و مؤسسات اعتباری مطابق قانون پولی و بانکی کشور و قوانین عملیات بانکی بدون ربا، به دستورها و بخشنامه های بانک مرکزی عمل نکرده و محاسبه پلکانی نسبت به مجموع اصل و سود و خسارت تأخیر بر اقساط معوقه را، فراتر از درصد تعیین شده طبق مصوبه بانک مرکزی در قراردادها از مشتریان دریافت کردهاند. یعنی؛ اخذ خسارت از خسارت که در واقع اخذ ربح مرکب بوده و شرطی خلاف قانون و غیرمشروع می باشد و متأسفانه بانک ها و مؤسسات اعتباری در زمان ایجاد اختلاف، طبق ماده ۱۰ قانون مدنی به اصل آزادی اراده در توافقات حاصله بین اشخاص استناد کرده و قرارداد را صحیح می دانند و مصرانه تأکید بر درصد تعیینی خود می کنند و مشتری را مطابق با قرارداد، ملزم به پرداخت درصد تعیین شده یا خسارات اقساط معوقه، می نمایند و اینجاست که؛ وام گیرنده ها و حتی ضامنین دقیقاً به دلیل عدم آگاهی، اقدام به پرداخت مبالغ تعیین شده از سوی بانک کرده و دچار ضرر و زیان و حتی خسارت های بالایی می شوند.
4- لزوم حضور وکیل در دعاوی بانکی
در این زمان است که حضور وکیل تعیین کننده سرنوشت شما خواهد شد. چرا که وکیل دعاوی بانکی؛ با آگاهی از این مورد که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در حین اجرای نظام پولی و بانکی کشور می تواند؛ در امور بانکی و پولی دخالت و نظارت نموده و به تعیین نرخ رسمی بهره وام ها مبادرت ورزد.
وکیل می تواند با توجه به موضوع اقدام به طرح دعوی علیه بانک از جمله؛ اعلام بطلان کل قرارداد بانکی، ابطال شرط ضمن عقد قرارداد بانکی، ابطال اجراییه ابطال سند رهنی، الزام به فک رهن یا ... نموده، هم چنین با استناد به قوانین و مقررات حاکم بر نظام بانکی کشور و تأثیر مستقیم و آشکار آثار ناشی از قراردادهای بانکی بر نظم عمومی و نظام اقتصادی جامعه ، بخشنامه های بانکی و قرارداد بین بانک و اشخاص حقیقی یا حقوقی، بانک را محکوم نماید.
در غالب موارد « افراد می دانند، حق دارند.» اما پرونده های دعاوی بانکی، پیچیدگی های خاص خود را دارد و بسیاری از مردم اطلاع چندانی از حقوق خود در رابطه با بانک و دعاوی بانکی ندارند و نمی دانند که؛
- چگونه باید حق خود را بگیرند؟
- آیا شکایت کیفری باید تنظیم شود یا دادخواست حقوقی؟ یا از طریق اجرای ثبت باید اقدام نمایند؟
- خواسته دعوا چه باید باشد؟ دعوای فک رهن، دعوای الزام به ارائه مفاصای وام، دعوای استرداد اسناد ضمانت، دعوای ابطال شروط قراردادی و یا ...
- محکمه صالحه کدام است؟ در چه مرجعی، از چه کسی باید شکایت کنند؟
- آیا میتوان نسبت به رأی صادره در دعاوی بانکی اعتراض کرد؟
- آیا امکان ابطال مزایده بانکی وجود دارد؟
- چگونه سند ملک در رهن بانک را آزاد کنند؟
- رفع تعهدات ارزی چگونه است؟
و با عنایت به گستردگی موضوعات حقوق مالی، تفسیر مواد قانونی و عدم قابلیت فهم آن ها برای عموم و از طرف دیگر به دلیل یک طرفه بودن تنظیم قراردادهای بانکی، ضرورت مشاوره با وکیل دعاوی بانکی بیش از پیش احساس می شود.
• مشاوره با وکیل متخصص امور بانکی پیش از امضا قرارداد بانک
قرارداد های بانکی بر مبنای قوانین گسترده ای از قبیل: آئین نامه ها، بخشنامه ها، قانون عملیات بانکی بدون ربا، بخشنامه های بانک مرکزی، دستورالعمل های شورای پول و اعتبار، قانون تجارت، قانون صدور چک، قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، منابع فقهی و شرعی و … تنظیم می شوند و تشخیص اشکالات و ابهامات موجود در مفاد قراردادها، نیازمند شناخت تخصصی این قوانین می باشد، لذا پیش از امضای این گونه قراردادها، حتما از وکیل متخصص امور بانکی استفاده نمایید. مشاوره بانکی می تواند شامل آشنایی شما با انواع تعهدات و الزامات حقوقی به بانک یا آشنایی با انواع تسهیلات و وام هایی که بانک در قالب قراردادهای مختلف به اشخاص ارائه می دهد و ... باشد.
• مشاوره با وکیل دعاوی بانکی پس از امضا قرارداد بانک و ایجاد اختلاف
در مواردی احتمال دارد؛ حتی طرح دعوا، واجد خطراتی بزرگتر از اختلافات موجود باشد. مثلاً؛ چه بسا، با ابطال یک قرارداد بانکی، مطالبه بانک به روش های دیگری انجام شود، که ممکن است؛ بیشتر از مطالبه قراردادی بانک باشد و تشخیص و پیش بینی چنین مواردی از توانایی عموم افراد خارج است و چون قوانین و مقررات مربوط به بانک ها و آیین نامه های مرتبط، دائما در حال تغییر هستند؛ بنابراین وکیل بانکی جهت ارتقاء سطح علمی خود در خصوص قواعد بانکی، باید همواره به روز بوده و توانایی تفسیر قوانین جدید و سیاست های پولی و بانکی که به موجب آن ها قانونگذاری میشود؛ را داشته باشد و با استناد به آن ها و تسلط بر رویه و عرف حاکم بر مناسبات بانکی اقدام به طرح دعوا نماید.
OMID GHARDASHKHANI
دفتر وکالت اینجانب این افتخار را دارد که؛ با اطلاعات جامع درباره قوانین و آیین نامههای بانکی و همچنین سیاست گذاری نظارتی بانک مرکزی و برخورداری از کادری مجرب و متخصص در حقوق بانکی با حضور « مشاور متخصص امور مالی » خدمات مربوط به تنظیم قراردادهای شما با بانکها، دفاع از شما در قبال دعاوی بانکها، راهنمایی موکلین در مورد حقوق و تکالیف قانونی ناشی از رابطه قراردادی و حقوقی را ارائه داده، همچنین وکالت هریک از طرفین را در دعاوی مرتبط در این حوزه بپذیرد.
با استفاده از لینکهای زیر اقدام به اخذ نوبت برای مشاوره و یا ارسال پیام به وکلا نمائید.