تعریف و قواعد انواع دعاوی اسناد تجاری

دعاوی اسناد تجاری

دپارتمان حقوقی سازمان حقوقی امید قرداشخانی

1- دعاوی اسناد تجاری چیست؟

   امروزه سرعت، امنیت و سهولت در پردازش‌ ها و معاملات تجاری از اهمیت بالایی برخوردار است و در واقع کمتر کسی را می‌توان یافت که در طول زندگی ‌اش از اسناد تجاری استفاده نکرده‌ باشد. اسناد تجاری معاملات غیرنقدی را تسهیل می ‌کند و در قانون تجارت نوعی سند است که، با هدف ایجاد سهولت در گردش ثروت، سرعت بخشیدن به روند معاملات تجار و رفع مشکلات انتقال طلب، وارد مواد قانونی شده است تا بدین وسیله تضمین بیشتری به دارنده آن سند داده شود. این اسناد را می ‌توان در معاملات به عنوان وسیله‌ پرداخت استفاده کرد. در حقیقت سند تجاری اصالتاً مال نیست. به عبارتی سند تجاری نماینده و معرف آن طلبی است که در آن ذکر شده و صاحب سند برای اثبات طلب خود باید سند را ارائه بدهد.

2- سند چیست

   طبق ماده 1284 قانون مدنی؛ سند به هر نوشته ‌ای گفته می ­شود که؛ در مقام دفاع یا دعوا در دادگاه قابلیت استناد داشته باشد. در واقع؛ هر یک از این اسناد، ماهیت و ویژگی‌های خاص خود را دارند اما شناخت اسناد تجاری بدون تعریف اسناد عادی و رسمی امکان­پذیر نیست. بنابراین در ابتدا به بررسی عادی و رسمی بودن سند خواهیم پرداخت.

   • اسناد رسمی

   در تعریف اسناد رسمی می‌ توان گفت؛ « اسنادی است که طبق مقررات و نزد مأموران رسمی ( در حدود صلاحیت آن­ ها ) یا در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می گردد، مثل ( سند ازدواج )یا در اداره ثبت اسناد و املاک تنظیم می شود. پس وقتی، سندی طبق تشریفات قانونیِ انجام شده، تنظیم و به ثبت رسید، دولت تنها شخصی که سند به نام ایشان تنظیم شده را، دارای امتیازات قانونی آن سند می‌ داند و این اسناد با رعایت تشریفاتی که در قانون ذکر شده است، قابلیت نقل و انتقال دارند. »

   • اسناد غیر رسمی

  و اما اسناد عادی؛ به هر نوشته‌ای گفته می ‌شود که؛ « توسط افراد و طرفین معامله و بدون حضور در دفتر اسناد رسمی تنظیم شده و مأموران رسمی در تنظیم آن دخالتی نداشته و باید دارای مهر یا امضاء باشد. » و همین مهر یا امضاست که موجب می­شود، یک نوشته به عنوان سند محسوب گردد. در نتیجه؛ اگر نوشته ‌ای فاقد یکی از این دو مورد باشد، قابلیت استناد به عنوان سند عادی را ندارد و به همین علت، تنظیم آن  بسیار آسان و ساده است. سند عادی مانند: مبایعه نامه، قولنامه، دست نوشته و ... می‌ باشد.
   چیزی که اسناد تجاری را از اسناد رسمی و عادی تفکیک می ‌کند، شکل و تشریفات خاص آن است که قانونگذار برای صدور و تنظیم این نوع از اسناد معین کرده است. حال که با اسناد رسمی و عادی آشنا شدید، می توانیم به بررسی اسناد تجاری بپردازیم. شاید عجیب باشد قانون تجارت ایران، در خصوص اسناد تجاری تعریفی ارائه نکرده است، اما در دکترین حقوق تجارت، اسناد تجارتی اسنادی هستند که؛ « روزانه میان تجار در گردش می باشد و قانون تجارت شرایط خاصی را برای این اسناد در نظر گرفته است. » و در اصطلاح حقوقی ضمن « داشتن ارزش و اعتبار مالی، قانونگذار امتیاز خاصی برای آن قائل بوده و از این جهت نسبت به سایر اسناد دارای امتیازات متمایز و منحصر به فردی می ­باشند، چه میان تاجران مبادله گردد یا غیر تاجران. »
   اسناد تجارتی علاوه بر قابلیت صدور، باید قابلیت نقل و انتقال نیز داشته باشند. تا موجب تسریع در معاملات تجاری گردد. ضمن این ­که به دارنده این اختیار را می­ دهد تا؛ آن سند را به راحتی در اختیار فرد دیگری قرار دهد.
اسناد تجاری به طور معمول دو دسته « عام و خاص » می باشند:

   • اسناد تجاری از منظر عام

   اسناد تجاری در مفهوم عام علاوه بر چک، سفته، برات شامل؛ تمامی اسناد تجاری از جمله: «  قبض انبار، اسناد در وجه حامل، بارنامه‌ های حمل و نقل، اوراق بهادار،  اوراق قرضه، اوراق سهام، ضمانت‌نامه بانکی و ... » می ‌باشند که بازرگانان در روابط تجاری استفاده می ‌کنند. لازم است بدانید که؛  اگر در تنظیم و صدور اسناد تجاری تشریفات رعایت نشود، موجب بطلان و بلا اثر شدن تمام سند نمی ‌شود. بلکه این سند دیگر دارای خصوصیات اسناد تجاری که قانونگذار معین کرده است، نمی باشد و تنها به عنوان یک سند عادی قابل استناد خواهد بود.

   • اسناد تجاری از منظر خاص

اسناد تجاری در مفهوم خاص فقط شامل؛ « چک، سفته و برات » می ‌شوند.

   • تفاوت اصلی اسناد تجاری با اسناد عادی و رسمی

   تفاوت اصلی اسناد تجاری با اسناد عادی و رسمی در این است که؛ « شاید این امکان وجود داشته باشد که بتوان، با ارائه دلایل محکمه ­پسند در دادگاه خلاف چیزی که در اسناد رسمی و عادی قید شده است، را ثابت کرد، اما خلاف آن ­چه در یک سند تجاری قید شده است را، نمی ‌توان ثابت نمود جز در موارد معین و محدود. » که قطعاً حداقل بدون مشاوره با وکیل متخصص این دعاوی، اثبات و احقاق حق بعید به نظر می آید. زیرا؛ اسناد تجاری یکی از اختلاف ‌برانگیزترین اسناد در دنیای تجارت هستند که از قوانین بسیاری نیز تاثیر می ‌پذیرند و جوانب بسیاری را می ‌تواند در بر داشته باشند.
 
دوستان عزیز شما می توانید؛جهت استفاده از تجارب و علم به روز در حوزه­ی تخصصی وکیل اسناد تجاری، در خصوص اسناد تجاری، انواع آن، مسئولیت های ناشی از آن ها و اصول حاکم بر تنظیم اسناد تجاری با  وکلای پایه یک دفتر « امید قرداشخانی » مشـاوره نمایید.
      اکنون توضیحات ذیل؛ شما را با اسناد تجارتی در مفهوم خاص یعنی؛ « چک، سفته و برات » آشنا می کند.

3- چک

   چک برگه ‌ای است که؛ به موجب آن صادر کننده (صاحب حساب یا نماینده قانونی او) تمام یا قسمتی از وجهی که نزد بانک دارد را مسترد می ­نماید و یا به فرد دیگری واگذار می ‌کند. در واقع افراد با چک می ­توانند مبالغی را که در حساب بانکی جاری خود دارند از بانک خارج کنند و یا از طریق آن مبالغی را به دیگری پرداخت نمایند. چک مشهورترین نوع سند پرداختنی در اسناد تجاری است. برای این‌ که بدانید چک چه تاثیری روی مراودات مالی کشور ما دارد، نگاهی به این آمار مرکزی جالب است: به گزارش خبرنگار مهر، گزارش بانک مرکزی از آمار منتشر شده از چک ‌های مبادله ‌شده در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که؛ در این ماه در مجموع ۵.۲ میلیون فقره چک به ارزش ۱۸۳.۸ هزار میلیارد تومان مبادله‌ شده است.

   • مندرجات چک

تاریخ صدور
محل صدور
محل پرداخت
مبلغ
گیرنده چک
امضاء صادرکننده
طبق قانون، باید موارد بالا در چک قید شود و به امضای­ صادر­کننده‌ چک برسد، در این خصوص مُهر صادرکننده کافی نیست و مورد حمایت قانون قرار ­نمی‌­ گیرد ، هم چنین پرداخت وجه چک، نباید وعده ‌­دار ( مشروط )  باشد.

   • شروط مهم

چک در موارد زیر ضمانت اجرای کیفری ‌اش را از دست می ‌دهد:
در صورتی که چک وعده دار باشد، فقط از طریق حقوقی قابل پیگیری است.
اگر چک سفید امضاء باشد به این معنا که به جز امضاء بر روی آن موارد دیگری درج نشده باشد، قابل شکایت کیفری نیست.
در صورتی که چک بدون تاریخ باشد قابل شکایت کیفری نیست.
اگر تحقق چک منوط به تحقق امر دیگری باشد.
اگر چک برای تضمین انجام تعهد یا انجام معامله صادر شده باشد.
باید ظرف ۶ ماه از تاریخ صدور چک گواهی عدم پرداخت از بانک و ظرف ۶ ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت شکایت به راه افتاده باشد تا قابل شکایت کیفری باشد. در صورتی که این زمان‌بندی‌ها رعایت نشده باشد شکایت کیفری مقدور نیست.

4- اهمیت استرداد لاشه اسناد چک یا سفته

مهم‌ ترین اقدامی که صادرکننده سند تجاری باید به هنگام اجرای تعهد انجام دهد، تحویل لاشه چک و سند تجاری است. مطابق یکی از آراء دیوان عالی‌کشور، وجود چک در نزد دارنده (طلبکار)، نشان ‌دهنده مدیون بودن صادرکننده چک (بدهکار) است.

عزیزان چنانچه در مورد قانون چک سؤالاتی دارید و یا نیاز به راهنمایی حقوقی دارید، می توانید  از مشاوره وکلای متخصص دعاوی اسناد تجاری در دفتر وکالت « امید قرداشخانی » بهره مند گردید.

5- سفته

         سفته سندی است که؛ به موجب آن، صادرکننده خود را متعهد می‌ کند، مبلغ معین شده در سفته را در زمان مشخص و یا به صورت عندالمطالبه در وجه ­گیرنده و یا به حواله­ کرد وی بپردازد. برای این که سفته سند تجاری تلقی شود؛ باید دارای ویژگی ­‌های قانونی باشد،  در­ غیر ­این صورت از مزایای قانون تجارت در خصوص اسناد تجاری بی ‌­بهره خواهد ­ماند.

   • مندرجات سفته

امضاء یا مهر صادرکننده
تاریخ صدور
مبلغی که باید تأدیه شود با تمام حروف آن
گیرنده وجه
تاریخ پرداخت
محل تأدیه وجه
نام سند
سفته یکی از مهم ‌ترین اسناد تجاری است که غفلت در نوشتن جزئیات آن ممکن است، باعث ضررهای زیادی شود. قبل از پر کردن سفته می ‌توانید از مشاوره حقوقی وکلای متخصص دفتر وکالت « امید قرداشخانی »  بهره‌مند شوید.

6- برات

   برات به طور رسمی در قانون تجارت تعریف نشده است، اما حقوقدانان آن را سندی می ‌دانند که طی آن، صادرکننده به شخص دیگری دستور می ‌دهد تا مبلغی را به درخواست او در وجه حامل برات و یا شخص معینی واریز نماید. امروزه تجار برای جا به‌ جایی پول خود به آسانی به سیستم بانکی مراجعه می کنند و نیاز به برات با کاربردهای سنتی آن تقریباً از بین رفته ، اما کماکان از برات جهت کسب اعتبار استفاده می­ شود.

   • مندرجات برات

قید کلمه برات
تاریخ تحریر
اسم شخصی که باید برات را تأدیه کند
تعیین مبلغ برات
تاریخ تأدیه وجه برات
مکان تأدیه وجه برات
اسم شخصی که برات در وجه یا حواله کرد او پرداخته می‌ شود

   • تفاوت چک با سفته و برات

چک در حکم یک سند لازم الاجرا است و امکان پیگیری آن از طریق پیگیری چک برگشتی از طریق اجرای ثبت وجود دارد.
اگر چک در موعد مقرر پرداخت نشود و برگشت بخورد، دارنده می‌ تواند از طریق شکایت کیفری نیز پیگیری کند ولی سفته و برات فقط از طریق حقوقی قابل پیگیری هستند.
در رابطه با برات و سفته صادر کننده می‌تواند از مهر و امضای خود استفاده کند، اما صحت چک منوط به امضای صادر کننده آن است.

   • ویژگی مشترک برات، سفته و چک

   ویژگی مشترکی که برات، سفته و چک را از دیگر اسناد تجاری متمایز می‌ کند، این است که؛ این اسناد هم معرف وجه و طلب و هم قابل ظهرنویسی و انتقال هستند. در حالی که دیگر اسناد تجاری هیچ­ گاه این دو خصوصیت را با هم ندارند، یعنی؛ اگر قابل انتقال باشند ( مانند اوراق سهام ) دیگر معرف وجه و طلب نیستند و اگر معرف وجه و طلب باشند (مانند بارنامه) دیگر قابل ظهرنویسی و انتقال نیستند.
اکنون  به برخی از مهم ‌ترین اصول حاکم بر اسناد تجاری به اختصار اشاره می‌ کنیم:

7- اصل استقلال امضاها

هر امضا بر سند تجاری اعتبار جداگانه ‌ای دارد. بدین معنی که هر امضای ذیل یک سند تجاری برای امضاکننده، تعهدی مستقل از سایر امضاکننندگان بوجود می آورد و فرد نمی‌ تواند با ایراد وارد کردن به یک امضاء از پرداخت مبلغ سند اجتناب کند، بلکه باید اعتبار امضاء مورد بررسی قرار گیرد. به عنوان مثال؛ چنانچه جعلی بودن امضای یکی از امضاکنندگان سند تجاری اثبات شود، این امر موجب برائت دیگران نشده و آنان همچنان مکلف به پرداخت وجه سند تجارتی هستند.

8- اصل استقلال تعهد

به موجب این اصل همین که فرد سند تجاری را امضاء کند بدهکار می ‌شود و دیگر اسناد اثبات‌ کننده بدهی در جایگاه خود اعتبار دارند، مثلاً مدعی نمی ‌تواند بگوید این بدهی با بدهی من نزد دارنده سند تجاری تهاتر شده، زیرا تا زمانی که سند (چک) وجود دارد، بدهی نیز وجود دارد.

9- اصل مشغولیت ذمه

در حالت عادی اگر شخصی به شخص دیگر مال یا پولی دهد به معنی بدهکار بودن او نیست و می‌ تواند آن را استرداد کند. طبق ماده ۲۶۵  قانون مدنی؛ « هر کس مالی به دیگری بدهد، ظاهر در عدم تبرع است.» بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون این که مقروض آن شخص باشد، می ‌تواند استرداد کند.” اما سند تجاری متفاوت است. یعنی؛ صرف امضای سند، به معنی مشغولیت ذمه فرد امضاکننده است و نیازی به اثبات وجود دین،  نیست.

10- اصل عدم استماع ایرادات اسناد تجاری

همان‌ طور که گفتیم سند تجاری سندی مستقل است، زمانی که طرفین آن را امضاء می‌کنند به معنی قبول آن است و نمی‌ توانند به بهانه وجود ایراد از سوی طرف دیگر از پرداخت وجه یا عمل به تعهد آن اجتناب کنند.

11- مزایای استفاده از اسناد تجاری

در واقع یکی از منحصر به فردترین مزیتی که قانون‌ گذار برای صاحب اسناد تجاری در نظر گرفته است، مسئولیت تضامنی صادرکنندگان اسناد تجاری در برابر دارندگان آن است. مسئولیت تضـامنی امضاکنندگان اسـناد تجاری، به این معنی که « هر یک از امضاکنندگان یک سند تجاری برای پرداخت تمام مبلغ مندرج در آن سند تجاری در مقابل دارنده مسئولیت دارند و چنانچه در سررسید سند نتواند وجه آن را از بدهکار یا بدهکاران وصول نماید، می تواند به تمامی امضاکنندگان سند تجاری اعم از؛ صادرکننده، ظهرنویس، ضامن و برات گیر مراجعه کند .
در صورت عدم پرداخت وجه سند تجاری در سر رسید آن، دارنده می تواند علاوه بر اقامه دعوا برای مطالبه مبلغ اصلی آن، درخواست صدور حکم به پرداخت خسارت تأخیر تأدیه نیز بنماید.
امکان درخواست تأمین خواسته و توقیف اموال بدهکار
نکته لازم به تذکر و اساسی این است که؛ بهره مندی از مزایای فوق، در گرو رعایت مقرارت قانون تجارت و سایر قوانین مربوط به اسناد تجاری می باشد و چنانچه قوانین مربوطه در مرحله صدور اسناد، اعتراض به عدم تأدیه آن و اقامه دعوا رعایت نشود؛ این اسناد، صرفاً سندی عادی محسوب خواهند شد و از هیچیک از مزایای قانونییک سند تجاری بهره مند نخواهند گردید و زمانی که در چنین شرایطی افراد بدون آگاهی از قوانین تجارت و نکات فنی آن، اقدام به تنظیم و صدوراسناد تجاری، ضمانت یا پشت ­نویسی اسناد می کنند، متحمل ضررهای مالی زیادی می ­شوند..

نقش و اهمیت وکیل دعاوی اسناد تجاری

    از عواملی که سبب شده دعاوی اسناد تجاری از فراوان ­ترین پرونده­ها در دادگاه­های داخلی باشد، گسترش اعمال تجاری، افزایش داد و ستدها و تغییرات سریع در بازارهای سرمایه هستند. به دنبال افزایش دعاوی تجاری، بخشی از قوانین هم در این سال­ها، دچار تغییر شده و با شرایط موجود به تصویب رسیده­اند .اما هم­ چنان اسناد تجاری، از جمله موارد حساس و پرکاربرد در دستگاه قضایی هستند
OMID GHARDASHKHANI
دفتر وکالت « امید قرداشخانی » با سالها تجربه فعالیت موفق حقوقی در قراردادها و دعاوی تجاری و با همکاری وکلای توانمند خود معتقد است؛ اعتماد و اطمینان موکلین بهترین سرمایه و تبلیغ برای ما میباشد و این گروه حقوقی بر خود میبالد چرا که، در تمام سالیان فعالیت حقوقی خود در جهت دفاع از حقوق موکلین از هیچگونه تلاشی دریغ ننموده و نتیجه آن نیز موفقیت و اعتبار روز افزون برای این دپارتمان بوده است.

با استفاده از لینکهای زیر اقدام به اخذ نوبت برای مشاوره و یا ارسال پیام به وکلا نمائید.